24 December 2010

Mayat 25 mangsa kemalangan bas dibawa pulang


photo credit to borneo post
IPOH: Mayat 25 warga Thailand yang terbunuh dalam kemalangan bas di Jalan Cameron Highlands-Simpang Pulai tiga hari lepas dibawa ke Pangkalan TUDM Subang dari Hospital Raja Permaisuri Bainun di sini untuk dihantar pulang ke Bangkok.
Menteri Penasihat di Kedutaan Thailand, Somphong Kang Thong, berkata persiapan untuk membawa kesemua mayat itu mendapat kerjasama pihak hospital, Polis Diraja Malaysia dan Angkatan Tentera Malaysia bagi memastikan perjalanan yang lancar.
Perjalanan dari sini ke Subang dijangka mengambil masa dua jam tiga
puluh minit sebelum mayat diterbangkan ke Thailand menggunakan buah pesawat C-130 Tentera Udara Diraja Thailand.
Somphong berkata pihaknya belum membuat keputusan sama ada waris-waris dari Thailand yang tiba di Ipoh sejak tiga hari lepas akan dibawa bersama.
Beliau berkata perbincangan sedang diadakan dengan pihak hospital bagi membolehkan lima daripada 10 pelancong Thai yang sedang dirawat di sini dibawa terus ke Hatyai, Thailand, menggunakan ambulans hospital itu.
Kelmarin, Setiausaha Pertama di Kedutaan Thailand, Suwit Mangkhala memberitahu Bernama pesawat akan berlepas ke Malaysia pada jam 8 pagi semalam dari Terminal Tentera Udara Don Mueang dan dijangka tiba pada tengah hari.
Di hospital berkenaan, mayat-mayat disusun oleh pihak hospital, polis dan tentera di ruang legar Jabatan Forensik hospital itu.
Kedengaran suara tangisan waris-waris tersebut dan ada antara mereka dilihat berpelukan sesama sendiri.
Dalam kejadian dua hari lepas, bas yang membawa pelancong warga Thailand terbabas dan terbalik ketika dalam perjalanan menuruni pusat pelancongan Cameron Highlands, mengorbankan 27 orang, termasuk dua rakyat Malaysia, dan mencederakan 10 yang lain dalam kemalangan jalan raya paling buruk dalam sejarah negara. — Bernama

sumber:borneo post

No comments:

Post a Comment

Followers