09 April 2013

Peguam yang mewakili Dr Wan Azizah tarik diri

KUALA LUMPUR: Peguam yang mewakili Presiden Parti Keadilan Rakyat (PKR) Datuk Seri Dr Wan Azizah Wan Ismail dalam kes saman fitnah yang difailkan Lembaga Kemajuan Tanah Persekutuan (FELDA), mengemukakan permohonan untuk menarik diri daripada mengendalikan kes itu.

Peguam Mohd Afiq Mohd Noor memberitahu pemberita bahawa pihaknya membuat permohonan penarikan itu pada Jumaat lepas. Tiada alasan diberikan mengenai keputusannya itu.

Katanya Pesuruhjaya Kehakiman Mahkamah Tinggi Datuk Wira Kamaluddin Md Said yang mendengar prosiding di dalam kamar semalam menetapkan 18 Jun untuk pengurusan kes.

Pada 16 Ogos lepas FELDA dan syarikat pelaburannya, FELDA Global Ventures Holdings Sdn Bhd, memfail saman RM200 juta terhadap Dr Wan Azizah dan lima lagi kerana memfitnah agensi itu menerusi artikel yang disiarkan Suara Keadilan.

Selain Dr Wan Azizah, turut dinamakan FELDA sebagai defendan ialah Naib Presiden PKR Senator Dr Syed Husin Ali, Pelita Koridor Sdn Bhd, Percetakan NPK Sdn Bhd, editor Suara Keadilan Dzulkarnain Taib, dan Rusnizam Mahat, yang menulis artikel itu.

Dalam pernyataan tuntutannya, FELDA selaku plaintif, mendakwa akhbar itu menerbitkan artikel pada 22 dan 29 Jun lepas yang mengandungi fitnah terhadap FELDA.

FELDA mendakwa artikel pertama bertajuk ‘Felda Bangkrap’ dan artikel kedua berserta gambar bertajuk

‘Kontroversi’ dan ‘Bina Bangunan RM662 juta Hanya Libatkan Tiga Individu’ berunsur fitnah yang boleh menyebabkan reputasi plantif terjejas.

FELDA diwakili peguam Datuk Fairuz Hussein Jamaluddin. — Bernama

1 comment:

  1. Good day! I simply wish to give a huge thumbs
    up for the great info you could have right here on this post.

    I might be coming again to your weblog for extra soon.


    my web blog :: semester at sea 2010 blog

    ReplyDelete

Followers