29 June 2010

Simple Resepi

Kung Pao Chicken

Bahan-bahan

Bahan A
600gm Isi ayam - dibersihkan dan dipotong dadu
1 sudu besar tepung jagung
1 sudu kecil garam

 *bahan ini dicampur dengan isi ayam sehingga sebati, dan gorengkan ayam sehingga warna golden brown dan asingkan* 


Bahan B
100gm buah gajus
2 biji bawang besar - potong dadu
6 ulas bawang putih - dicincang
2 ulas halia - dihiris halus
1 biji lada bangala hijau - dihiris memanjang
2 sudu besar sos tiram
2 sudu besar sos cili
1/4 cawan air
Minyak masak

Cara

Panaskan minyak dalam kuali dan tumiskan bawang besar, bawang putih dan halia sehingga kekuningan dan masukkan lada bangala selepas itu masukkan isi ayam, gaul sehingga rata. Selepas itu, masukkan sos tiram dan sos cili dan akhir sekali air, dan akhir sekali masukkan buah gajus dan biarkan sehingga kuah pekat dan sedia untuk dihidangkan. Taburkan daun bawang yang telah dipotong 2cm di atas ayam sebelum hidangkan.



Sotong Goreng


Bahan-bahan

Bahan A
1 sudu besar Sos Tiram
1/4 sudu kecil serbuk lada hitam
60ml air
1 sudu kecil tepung jagung
1/4 sudu serbuk pati ayam
 *dicampur sekali dalam mangkuk* 


4 tangkai cili kering (dipotong 2)
2 biji bawang besar (dipotong dadu)
50gm halia (dihiris)
500gm Sotong (dihiris)
2 tangkai daun bawang (dipotong 4cm)

Cara

Panaskan 4 sudu besar minyak dan tumiskan cili kering dan bawang dan halia sehingga kekuningan dan masukkan sotong dan gaul rata, masukkan bahan A dan garam secukup rasa, dan biarkan masak selama 2 minit. dan akhir sekali masukkan daun bawang.Hidangkan.



AYAM SAMBAL
Ayam Sambal - Photo by Rebecca


Bahan-bahan
1 ekor ayam dipotong dan dibersihkan dan digaul rata dengan tepung kunyit

Bahan yang perlu dikisar/tumbuk
6 tangkai cili kering
5 tangkai cili merah
5 tangkai cili padi
3 cm halia
3 ulas bawang putih

2 ulas bawang merah
2 batang serai


1/2 tin susu cair
60ml air
Minyak masak
Garam dan serbuk perasa secukup rasa


Cara

Panaskan minyak dalam kuali dan tumiskan bahan-bahan yang dikisar sehingga naik bau, masukkan ayam dan gaul sehingga rata dan masukkan susu cair, 60ml air, garam dan serbuk perasa secukup rasa. Gaul sehingga sebati dan rata dan biarkan meledak dan biarkan sehingga kuah pekat dan bolehlah dihidangkan.



SELAMAT MENCUBA!!!!

No comments:

Post a Comment

Followers